FRÅGA: En del av mina tomatkartar ser ut att till hälften bestå av choklad. Jag har aldrig sett detta förut och undrar vad det är och beror på?
SVAR: Dina tomater har fått pistillröta. Då bildas torra, bruna, insjunkna partier i pistilländan av tomaten. Skadan stannar kvar där och sprider sig inte till hela tomaten. Olika sorter har olika känslighet att utveckla detta. Pistillröta kan orsakas av kalciumbrist i växten när tomaterna bildas. Ojämn bevattning och dåligt vattenupptag kan bidra till att plantan inte tagit upp tillräckligt med kalcium. När rotsystemet är välutvecklat uppstår skadan inte lika lätt.
Blanda t ex algmjöl i växtbädden vid planteringen för mer kalcium i jorden. För övrigt gödslar du som du brukar. Du kan även blanda ut finmald trädgårdskalk i vatten och vattna ut det i jorden för effekt nu. Och som sagt se till att plantorna har jämn tillgång på vatten. Den friska delen av tomaten går bra att äta.