FRÅGA: En del av mina tomatkart ser ut att till hälften bestå av choklad. Jag har aldrig sett detta förut och undrar vad det är och beror på?
SVAR: Dina tomater har fått pistillröta. Då bildas torra, bruna, insjunkna partier i pistilländan av tomaten. Skadan stannar kvar där och sprider sig inte till hela tomaten. Olika sorter har olika känslighet att utveckla detta.
Pistillröta kan orsakas av kalciumbrist i växten när tomaterna bildas. Låg temperatur, ojämn bevattning och dåligt vattenupptag kan bidra till att plantan inte tagit upp tillräckligt med kalcium. När rotsystemet är välutvecklat och temperaturen högre i jorden uppstår inte skadan lika lätt.
Blanda t ex algmjöl i växtbädden vid planteringen för mer kalcium i jorden. För övrigt gödslar du som du brukar. Du kan även blanda ut finmald trädgårdskalk i vatten och vattna ut det i jorden för effekt nu. Och som sagt se till att plantorna har jämn tillgång på vatten. Den friska delen av tomaten går bra att äta.
Kalciumbrist orsakar inte bara pistillröta, läsa mer på följande länk: https://pub.epsilon.slu.se/18393/1/Ericsson_N_201110.pdf
FOR-rådgivarna 2017
Foto: Lise-Lotte Björkman