Humlorna dör!

Fråga: Vi har en jättehög fjärilsbuske som blommar alldeles fantastiskt. Jag har egentligen inget problem med den utan det rör sig mer om de humlor som suger nektar. På gräsmattan rakt under den ligger massvis med döda humlor. Så fort jag tar bort dem ligger det nya nästa dag. Vissa fjärilar har också hittats döda. Bina som också finns där verkar klara sig.

Har ni någon förklaring?

Svar: Det är helt säkert samma fenomen som man kan se under lindar på högsommaren. Det stod en liten notis i Dagens Nyheter om detta förra helgen. Jag citerar:

“De äldsta humlorna i humlesamhället börjar bli gamla i slutet av juli när lindarna (läs fjärilsbusken) blommar. De surrar med det sista av sina krafter till de doftande träden (buskarna), och sedan drar de sin sista suck. De dör alltså en naturlig död, dessutom  mitt under en formlig smak- och doftorgie, Inte så dumt väl? Samma sak sker i en blomsteräng, men där ser vi inte humleliken under alla örter. Detta är alltså en helt normal företeelse.” Uppgifterna bygger bl a på tysk forskning.

Solveig Sidblad, Koloniförbundet 2005

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar