Fråga: Vilka grödor är bra att odla själv för livsmedelsberedskap?
Svar: Att odla egen mat för att stärka sin matsäkerhet handlar till stor del om att odla grödor som är enkla att förvara efter skörd. Sådan grödor är till exempel ärtor och bönor, dessa kan torkas efter skörd och går därför väldigt lätt att förvara i burkar i rumstemperatur. Ärtor och bönor är dessutom ett lättodlat proteinrikt livsmedel.
Potatis och rotsaker är också bra att satsa på, det ger stora volymer och är ett livsmedel rikt på kolhydrater och till viss del fibrer. Potatis och rotsaker går att förvara i jorden på sin växtplats. Finns risk för tjäle, minusgrader i jorden, så går det att täcka jorden med halm eller gamla mattor. Det går också att gräva en stuka, ett djupt hål i jorden som man sen kan förvara alla sina rotsaker i. Stukan täcks med luftigt material som exempelvis halm.
Lök och vitlök är bas i mycket matlagning. Enkla att odla och väldigt enkelt att förvara. Bästa sättet att förvara lök är luftigt i rumstemperatur, då kan den hålla i 12 månader.
Kålväxter som grönkål och broccoli är relativt svårodlade grödor, men väl värda att satsa på. Kål innehåller många viktiga näringsämnen. Den klarar frost och kan producera långt in i november/december. Förvaringen är dock lite knepig, den kräver viss fukt och kyla för att klara sig länge. I ett kylskåp går det att förvara vitkål ett par veckor. Kål passar väldigt bra att mjölksyra, på så sätt förlänger man hållbarheten.
Marek Rolenec, Fobo,
Foto: Marek Rolenec