Årets konferens

Nästan alla 19 föreningar var i helgen representerade på den årliga konferensen för Fritidsodlingens Riksorganisation. Det var många punkter på programmet men det fanns också utrymme för viktiga gruppdiskussioner om livsmedelsberedskap, att öka antalet medlemmar och nya vägar att sprida den stora odlingskunskap som föreningarna besitter.

Efva Kinnerfors från Örtasällskapet berättade om deras intresse för örter och en del förvånades över att örter inte bara är kryddor. Efva sa att hon sällan köper sallad, det är bara att gå ut och plocka det som många av oss andra kallar ogräs.

Katrin Holmberg från Stockholm koloniträdgårdar var inbjuden för att berätta om deras kampanj Halvera torven som också kommer att synas stort på trädgårdsmässan.

Lise-Lotte Björkman delgav oss därefter hur det hade gått till under årets Trädgårdsspaning –  där medlemmar i sin odlingsverksamhet jämförde torvfri jord med torvbaserad från samma leverantör i krukodling.

Under söndagen var det dags för Nordiska trädgårdars representanter Åsa Bard Talborn och Christian Sewén att informera om nyheter och aktiviteter under årets happening på Stockholmsmässan i Älvsjö 21-24 mars. 

Vi fick också en spännande redogörelse av vad man engagerar sig i i Dahliasällskapet. Det var Olof Ekblad som gav oss nya kunskaper om Dahliernas framväxt, ständiga utveckling och sortbenämningar men också om den fantastiska paraden med 8 meter höga dahlieskulpturer som genomförs varje år i Holland. 

Tack alla för mycket ny kunskap, stort engagemang och härlig stämning!

“FOR-evenemanget var mycket informerande och dessutom var det mycket roligt. Det var första gången jag var med och jag lärde mig mycket angående FOR som organisation och att det är en viktig organisation som samlar många små men spännande, unika och tillsammans även livsviktiga sällskap med kunskaper både för människors mentala hälsa, gemenskap och hur man delar med sig av kunskaper och erfarenheter.

Kunskaper om hur man bäst odlar själv är viktigare än nånsin i dagens oroliga internationella situation. Vi i Örtasällskapet ser fram emot att möte er igen på trädgårdsmässan i Stockholm”.