Få hjälp att analysera dina växter

Vill du få svar på om du drabbats av bakterien Xyella fastidiosa kan du helt utan kostnad få hjälp av oss och Jordbruksverket med labratorieanalys av växten.

Växtskadebakterien Xylella fastidiosa ska utrotas ur EU, det har Efsa (Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet) som mål. Xylella fastidiosa är en växtbakterie som visat sig kunna angripa 690 växtarter. Och därmed anses den som ett allvarligt hot mot vår livsmedelsproduktion. Bakterien finns naturligt i USA och orsakar stora skador i både vinodlingar och citrusodlingar. Bakterien sprids med olika spottstritar (insekter) och med växtdelar.

Första utbrottet av Xylella i EU skedde 2013 i Italien. Sedan dess har det förekommit utbrott av bakterien i olika delar av EU, främst kring medelhavet. Xylella är otroligt duktig när det gäller att ta sig förbi växtskyddskontrollanter och landsgränser. Främst för att bakterien kan ligga latent (finns i växten utan att skada växten) i en växt. Och sedan spridas från den växten till andra växter i närheten via spottstritarna. 

2021 kom det ett parti med rosmarin till Danmark som visade sig vara smittat. Det partiet kunde snabbt återkallas tack vare att en planta med symtom upptäcktes av danska växtskyddsenheten och togs in för analys. I Sverige är det Jordbruksverkets växtskyddsenhet som letar efter växter som kan vara smittade av Xylella. De kan inte kontrollera alla partier av medelhavsväxter som kommer in i Sverige.

Har du under sommaren handlat exempelvis rosmarin, lavendel, vinrankor, citrusväxter, kaffeplantor, myrten, citronmeliss, olivträd, hibiskusar eller lagerträd så kan du hjälpa Jordbruksverket i deras strävan att hålla Sverige fritt från Xylella genom att beställa ett gratis testkit från oss på FOR. Testkittet innehåller det material som behövs för att ta prov på växten. Provet skickas sedan till laboratorium för analys.

Du beställer ditt kostnadsfria provpaket, inklusive information om hur du tar provet, från Henrik Bodin henrik.bodin@tradgard.org. Genom att låta analysera de växter du misstänker kan ha angripits, kan vi tillsammans hindra spridningen av bakterien Xylella fastidiosa innan den på allvar etablerar sig i Sverige.