Inspiration, passion & kunskap

Elmia garden, en trädgårdsmässa och mötesplats för trädgårdsbranschen, fick besök av FOR. Det utlovas nya trender och intressanta seminarier, ett litet axplock nedan.

Årets perenn 2023, backsippan – pulsatilla vulgaris, presenterades av John Taylor, utsedd av svenska perennodlare i perennagruppen. Lättodlad, härdig i hela landet, trivs i sandig/kalkrik, främst väldränerade områden. Fridlyst i större delen av landet så man får inte plocka den.

Grönt kulturarv satsar mer på Norrland med en härdigare ros “Skarvsjö” och Norrlandssmultron.

Skarvsjö och
Norrlandssmultorn

Årets rosor är tre tåliga och härdiga sorter som kallas ”sommarställerosor”. Hällestorp som ska blomma när man först kommer ut till sommarstället med sin picknickkorg, Skeda tar sedan över och blommar länge när man är där, som sedan avslutas säsongen med Svea som får vackra nypon på hösten när man håller på att stänga stugan inför vintern.

E-plantor (elitplantor för svenskt klimat) presenterade två äppelsorter, Folke, en triploid som blir ett väldigt stort träd. En vintersort som mognar i oktober och har en gul bas med röd täckning. Och Agnes, grundad från äppelsorten “Discovery” men sätter frukt två veckor tidigare, i mitten av Augusti. Litet träd med gul och röd täckfärg. 

Summering av några trender
Intresset för att köpa svenskt ökar (8 av 10 tulpaner är odlade i Sverige) och bland unga fortsätter trenden med att köpa gröna växter, speciellt växter med varierade blad ex Fatzsia japonica `Spiders web` som blir mer vit i fönstret och grön inne i rummet, Philodendron `Zebra` och Peperomia `Green lemon`. Man vill gärna ha en udda solitär. Bladbegonian är poppis inne och i uteplanteringar. Palmaralia är häftig och cissus är populär för man kan ”leka” med den och få den att klättra lite överallt.

Färgmässigt så är det mycket rosa både inne och ute i rabatter. Ute ska man helst blanda in ex röd solhatt med gräs så att gräset också fungerar som ett växtsstöd. De rosa höststjärnorna fortsätter vara moderna och finns nu i större storlekar med dubbla blommor. 

Sommarblomman petunia på Sweed fortsätter arbeta med ”Sky family” med sina prickiga blad och vita kanter på kronbladen för de har en stark efterfråga på det. Dahlia fortsätter också vara trendig. 

Nya Buxbomssorter
En plantskola har lyckats ta fram fyra buxbomssorter som är framtagna i Belgien och är resistenta mot buxbomssot. De är fortfarande osäkra på härdigheten, just nu säger de zon 2-3, men uppmuntrar handelsträdgårdar att testa härdigheten. De fyra sorterna har olika växtsätt men sorten “Heritage” är den som mest ska påminna om den vanliga Buxus sempervirens.  

Impecta
Grönsaker ökar i popularitet, man strävar efter att vara mer självförsörjande. Pollinering och att odla egna snittblommor ökar. De märker också att yngre vill odla mer.

Biologisk växtskydd
2023 ska man kunna använda Nematop mot harkrankar för privatpersoner då man märkte att nematop som tidigare användes mot öronvivellarver även funkar på harkrankar.

Även rovkvalstret Amblyseius californicus lanseras som förebyggande mot spinnkvalster och det finns foderkvalster i påsen så den räcker i några veckor. Den kan senare kombineras med den redan befintliga produkten Phytoseiulus persimilis som är ett spinnrovkvalster som man använder när det finns spinnkvalster på plats för bästa effekt. Genom att använda Amblyseius californicus först vinner man tid att hinna beställa Phytoseiulus persimilis innan angreppet blir för svårt. 

Summeringar av gödsel
Det var många företag som tagit pyralider på allvar och nu vill marknadsföra sig som ”Pyralidfria”. Det fanns allt från alggödsling, gödsel gjort på insekter och fermenterad gödsling. Självklart fanns det också de som sa att de inte hade några pyralider alls.

Jönköpings Länsstyrelse
Informerade och uppmuntrade publiken, som ofta är ägare till en handelsträdgård, att upphöra med att rekommendera invasiva växter och att kanske inte ens ha det i sitt sortiment.