Vilken kiwi-sort ska jag välja?

Fråga: Jag har en kolonilott i växtzon 1 och skulle gärna vilja ha en klättrande kiwi mot södervägg. Har förstått att det finns några olika att välja på. Vilken passar bäst?

Svar: Om du har gott om plats så skulle jag förslå att du testar Actinidia arguta, en storvuxen kiwi ur den så kallade minikiwi-gruppen, som klarar växtzon 1-2. Denna kiwi är en tvåbyggare vilket betyder att plantorna är enkönade. Det krävs då alltså en han- och en honplanta som samplanteras för att få frukt. Den kända odlingsprofilen Åke Truedsson har selekterat fram sorterna Tina och Tage för svenska förhållanden. Frukterna är mindre än de kiwis vi kan köpa i fruktdisken men har godare smak och behöver inte skalas. Utrusta dig med tålamod för det tar upp till fem år innan de bär frukt.

Ulf Nilsson, Koloniträdgården nr 2 2019

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar