Vilken hallonsort?

Fråga: I slutet av förra sommaren så smakade jag sommarhallon som var helt i min smak. Bären var klarröda och friska i smaken. Jag kör ofta förbi hallonodlingen, som finns i mellersta Sverige, och vet att plantorna är väldigt kompakta i sitt växtsätt jämfört med andra hallonsorter Vilken sort kan det vara? Skulle gärna vilja odla den på min kolonilott

Svar: Med tanke på det kompakta växtsättet och syrliga smaken så skulle det kunna vara sorten Haida. En hallonsort som förädlats fram i Kanada. Haida finns som E-planta vilket betyder att den provodlats i Sverige och är rensad från olika sjukdomar. Växtsätt är mycket kompakt och plantorna behöver vanligen inte bindas upp. Bären mognar först i augusti. Haida är härdiga ända upp till zon 6. Tänk dock på att sorten lätt får övervintringsskador på tunga och styva lerjordar. Läs gärna Henrik Bodins artikel om hallon i Koloniträdgården nr 2 2016 för bra odlingstips.

Källa: Bär av Christina Winter

Ulf Nilsson, Koloniträdgården nr 1 2017

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar