Förvara plantor i väntan på värme

Fråga: Jag köpte mina tomatplantor förra veckan och som det ser ut nu tar det lite tid innan jag kan plantera ut dom mot min husvägg. Jag har inte växthus.
Just nu har jag dom i badkaret med växtlampa. Hur och var kan jag ha dom i väntan på utplantering för att dom ska överleva?
Är det något jag ska tänka på?

Svar: Ja det är en bister vår vi drabbats av med väldigt kyliga nätter. Tomatplantor är oerhört känsliga för kyla, redan vid 0-grader kan de ta skada. Det viktigaste under väntan för utplantering är ljuset och att plantorna inte lider av näringsbrist d v s krukan bör inte bli full med rötter. Det är bra att du har växtlampa i badkaret men det kanske inte är tillräckligt. Har du något fönster de kan stå i? Du får plocka bort rumsväxterna så länge. Ta ur plantorna ur krukorna och kolla hur rotsystemet ser ut. Om krukorna är fulla med rötter bör du plantera om dem i större krukor.

Annica Larsdotter, FOR-rådgivare 2020

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar