Välja lampor till växter

Fråga: Nu är det dags att plocka in medelhavsväxterna från uterummet. Jag vet att de ska förvaras svalt. Men hur mycket ljus behöver de och vilka lampor kan jag använda?

Svar: Det stämmer att bästa vintertemperatur är 5-10 plusgrader. Då går växterna i dvala och behöver inte mycket ljus. Oftast kan det räcka med det lilla ljus som kommer in genom fönstret. För att säkerställa att växterna förblir fina rekommenderas belysning även vid låg temperatur. Förvaras växterna vid lite högre temperatur är det viktigt att belysa plantorna. För annars förlorar de onödigt mycket energi.

Att välja lampa som passar växterna behöver inte vara krångligt. Bara man vet vad de olika uppgifterna på förpackningen står för. Uppgifter som är viktiga ur växtsynpunkt i hobbysammanhang är Lumen och kallvitt ljus. Lumen är den mängd energi som lampan ger ifrån sig. Och växter som övervintrar behöver över 1000 lumen. Om en lampa på 1000 lumen belyser 1 kvm blir det 1000 lux.

På förpackningen brukar det stå om det är varmvitt eller kallvitt ljus. Varmvitt ljus har ett lägre kelvintal (2200 – 3300K) och kallvitt ljus ett högre kelvintal (3300 – 5500K). Kallvitt ljus har för växterna ett högre energivärde vilket är positivt.

Summeringen blir att man bör välja en ljuskälla med lågt Watt tal för att spara energi. Och högt Lumen tal för att ge växterna så mycket av energin som möjligt. Står växterna i ett vanligt rum bör valet falla på varmvitt ljus för det är behagligare för vårt öga. Står växterna i ett förråd är kallvitt ljus ett bra alternativ. För att utnyttja ljuskällan så mycket som möjligt bör avståndet mellan växterna och ljuskällan vara så litet som möjligt, omkring 30 – 50 centimeter. Växterna behöver behålla sin dygnsrytm vilket betyder att belysningstiden bör vara 12 – 16 timmar per dygn.

Lamporna på bilden har lägre lumen tal och är varmvita. Ska dessa användas till växter behöver man hänga mer än en lampa över växterna.

Henrik Bodin FOR-rådgivare 2023

Foto: Henrik Bodin

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar