Hallonen faller sönder

Fråga: Jag har problem med hallonen – bären faller sönder i sina beståndsdelar så fort man bara tittar på dem! Så är det många s.k. bär som bara har ett par tre “kulor”. Varför? Har nog märkt det tidigare år också, men i år verkar det värre än vanligt. Beror det på att jag haft hallonen på samma ställe för många år? De har fått gödning varje år, “hönskulor” eller hästgödsel. I år har ju årsskotten vuxit så väldigt tack vare det flitiga regnandet, så landet ser ut som ett helt buskage. Årsskotten har kanske tagit kål på de fruktbärande grenarna? Om jag ska byta odlingsplats – vilken sort bör jag välja? Önskar stora och söta bär! För att ta av de “gamla” nya skotten är väl inte tillrådligt?

Svar: Smuliga bär kan bero på dålig pollinering på grund av för kallt och för lite insekter under blomningen. Smuliga bär kan också bero på att det finns virus i plantorna vilket inte är så ovanligt på gamla plantor. Men oftast brukar det vara förknippat med att också plantorna växer sämre, eller att bladen ser flammiga ut i färgen. Om du funderar på att sätta nytt så var noga med att få tag på certifierade plantor som är garanterat virusfria. Jag skulle föreslå sorten Glen Ample som är en frisk sort med stora bär, härdig till zon 3. En annan sort som jag brukar rekommendera för att den är frisk, härdig och inte alltför kraftigväxande är Haida. Den har goda bär men inte så stora. Däremot ger den många bär.

Solveig Sidblad, Koloniträdgården nr 1 2013

 

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar