Vildvuxen aroniahäck, vad göra?

Fråga: Är sen ett år nybliven husägare med en vildvuxen trädgård. Tänkte se om ni hade några råd gällande vår aroniahäck. När och hur bör den beskäras? Den har rejält grova grenar, vilket redskap är lämpligast? Hur bör det se ut omkring häcken stam? Välavgränsat till gräsmattan? Med jord/bark? I nuläget växer mycket brännässlor omkring häcken. Och den ser bara inte ut att ha varit omhändertagen så mycket. 

Svar: Aronia tillhör de buskar som är mycket tåliga och som klarar att beskäras hårt. Det syns att häcken börjar bli gammal eftersom kvistarna med blad kryper allt längre upp på buskarna. Rådet blir att göra en hård beskärning nu i vår, alltså ta ned hela häcken till ca 10 – 15 cm. Då behöves en busksax.

När häcken är nedklippt går det lätt att rensa under och kring buskarna. Du bör även gödsla med exempelvis pelleterat blandgödselmedel som är enkelt att mylla ned. 

Det är alltid en fördel att hålla undan gräsmattan och inte låta den växa in i häcken. Du kan välja mellan olika material som kant. Vill du sedan göra att häcken ser riktigt snygg ut kan du efter rensning, gödsling och nedgrävning av kant täcka marken med bark.

Annica Larsdotter, FOR-rådgivare 2021

Foto: Linnea Nykvist

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar