Smakrika blåbär

Fråga: Har provsmakat flera olika sorters trädgårdsblåbär hos olika bekanta. Tycker att vissa är väldigt smaklösa. Vill nu sätta två egna buskar. Men vill få smakrika bär. Vilka sorter ska jag välja?

Svar: Det stämmer att smaken på trädgårdsblåbär kan variera väldigt mycket. Ofta är det så att ju mer gener (egenskaper) det är från de amerikanska blåbären (Vaccinium corymbosum) i sorten. Desto större blir bären och tyvärr desto blekare och smaklösare blir bären. Två sorter som ger mindre och mörkare bär är ‘Emil’ och ‘Putte’. Deras bär brukar ha en bra fin blåbärssmak. Det går att läsa mer om bra bärsorter i SLU´s faktablad om nya bärsorter anpassade för svenskodling.  https://www.slu.se/globalassets/ew/org/centrb/sou/dokument/ltv-fakta-2017-9.pdf

Henrik Bodin, FOR-rådgivare 2020

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar