Förvara bär till fåglarna

Fråga: Jag har funderat på att plocka rönnbär o ge trastarna i vinter, det känns så löjligt att inte använda naturens överflöd just nu till de månader då fåglarna kämpar för sitt matintag. Jag brukar mata mina koltrastar med äpplen och sen pillar de säkert i sig av fröna till mesarna också, men så tänkte jag att det kanske kunde vara ett bra och billigt sätt att ge trastarna mat i vinter. Men hur skall jag förvara dom? skall jag frysa dom o tina dom eller skall jag torka dom?

Svar: Jag kollar just i den mycket trevliga boken “Fåglarnas trädgård” som kom i våras (2013). Och där står svar på din fråga. Jag citerar: “Det är ingen dum idé att under hösten plocka rönnbärsklasar, torka eller frysa in dessa och sedan lägga ut dem i omgångar när vintern kommit. Trastar och sidensvansar blir förtjusta.”

Så du kan göra vilket som eller både och. Och skaffa gärna boken. Den är skriven  av Eva Stenvång Lindqvist och Niklas Aronsson och utgiven av Sveriges Ornotologiska

Solveig Sidblad, Koloniträdgården nr 4 2013

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar