Går det att beskära havtorn?

FRÅGA: Jag har två havtornsbuskar som växer bra. Har dock aldrig beskurit dem. Och nu är de för höga för att jag ska kunna plocka bären. Skulle vilja beskära dem men utan att förstöra dem. Hur gör man?

SVAR: Havtorn, Hippophae rhamnoides, tillhör den grupp växter som helst inte ska beskäras eller beskäras med försiktighet. Om grenar som är äldre än 3–5 år sågas eller klipps av är risken stor att just dessa grenar dör i stället för att skjuta nya skott. Om avskurna stammar dör ner till marken brukar roten svara med att skjuta en massa rotskott.

Så en lättare beskärning genom att korta ni och ta bort skott upp i grenverket är att rekommendera. Havtorn är bäst att beskära antingen sent på vintern precis innan de börjar växa igen eller i samband med skörd på hösten. Leif Blomqvist beskriver i sin bok Trädgårdens bär en skördemetod (arching) som utvecklats i Lettland. Den går ut på att grenar binds ner på hösten. Nästa sommar får de växa så. Då bildas nya skott som växer uppåt samtidigt som det bildas bär på de nerbundna grenarna.

Havtorn bär bäst på tvååriga grenar. När det är dags för skörd klipps dessa grenar av. Och de grenar som vuxit uppåt binds ner. Grenar med bär kan frysas vilket ger en lättare skörd av bären, då de frusna bären kan skakas loss utan att förstöras. Större andel av bären på plantan kan skördas samtidigt som växten föryngras. På hanplantan är det inte aktuellt att binda ner grenar. Här gör man en lättare beskärning av de längsta grenarna bara för att hålla plantan i önskad höjd och bredd.

Henrik Bodin, Hemträdgården, nr6 2019

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar