Kryp på jordgubbsbladen

Fråga: Min hemodling av jordgubbar, främst av sorten Lumotar, har drabbats av minimala små svarta kryp i främst alla nya blad. Bladen är fulla med små bruna prickar och hål, plantorna torra och förkrympta. Hjortronbladbagge? Hur handskas jag med detta? Hjälper aska? Måste jag gräva bort, gräva djupt? Kan skräpet komposteras? Kan jag kompostera ogräs som jag dragit upp ur landet? Brännas? När kan jag plantera nya plantor? På samma plats, har inte så stor tomt för odling? senaste höst täckte jag landet med lönn- och ekblad inför vintern. Var det dumt?

Svar: Hjortron/smultronlövbaggen äter på bladen, övervintrar som fullbildad vid plantorna och vaknar till liv tidigt på våren. Äggen, som är gulröda, går faktiskt att se på undersidan va bladen. I år kan du därför inte göra så mycket med dina plantorna. Däremot syna dem noga tidigt nästa vår. Jordgubbar bör inte återkomma på samma växtplats mer än vart fjärde år. När det gäller kompostering av fleråriga rotogräs ska man låta dem vissna och torka först innan man lägger dem i komposten. fröogräs utan frön går bra att lägga direkt i komposten liksom skräpet från de vissna jordgubbsplantorna.

Annica Larsdotter, FOR-rådgivare 2021

Mer information kan man hitta i jordbruksverkets häfte om skadegörare i jordgubbsodling https://www2.jordbruksverket.se/download/18.25b6cd1c150ec5405e6959e1/1447160275086/be27.pdf

Redaktören

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar