Inga druvor på vinrankan

Fråga: Har en vinranka vid namn Vitis gröna druvor, som står i hörnet på en inglasad altan mot söder, förra året fick vi bara 2 små klasar i år har vi inte sett några ämnen än, när kommer dom eller blir det inga alls i år! Vad gör vi för fel?

Svar: Blommorna/klasarna borde ha synts redan tycker jag. Men ibland, om plantan växer kraftigt kan det dröja lite. Då går energin åt till tillväxten och fruktsättningen fördröjs. Är den planterad i kruka? Då kanske den istället har det lite för magert och torrt och inte orkar ge frukt. I så fall plantera om i större kruka. Vindruvor behöver ganska rejäl jordvolym.  Men det påverkar förstås inte skörden i år. Är det en ung planta? Då kan det också ta något år innan de börjar sätta frukt regelbundet. Det är inte mycket man kan göra mer än att vänta och se.

Solveig Sidblad, Koloniträdgården nr 4 2011

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar