Larv i tomatfrukterna

Fråga: Vi har för första gången odlat tomater. Detta har sett mycket bra ut och vi har massor med omogna tomater på plantorna. När en av dessa började bli röd, tittade vi lite närmre på den och upptäckte att den var angripen (äten på) på baksidan. Sedan dess har vi hittat väldigt många som är angripna, även hårda gröna kart. I en av dessa låg en centimeterlång larv. Vad är detta och vad kan man göra för att få bort dessa?

Svar: Det är ganska vanligt att växter i växthus och uterum angrips av fjärilslarver. I det här fallet är det grönsaksflyets larver. Grönsaksflyet är en ganska oansenlig fjäril vars larver är mer eller mindre allätare. Det vill säga de kan angripa diverse växter. Larverna är duktiga på att gömma sig dagtid, så man får ofta leta noga kring plantorna eller i jordytan för att hitta dem. Larverna förpuppar sig och övervintrar i någon vrå eller i jorden. Nästa vår kommer de vuxna fjärilarna fram och under maj-juni lägger de ägg på nya växter. Det man kan göra för att förhindra angrepp är att städa växthuset eller uterummet noga på hösten. Så det inte finns några puppor på platsen som kan övervintra där. Förhindra att det flyger in fjärilar under försommaren är svårt. Upptäcker man gnagskador på blad eller frukter gäller det att börja leta efter larverna och ta bort dem. De kan annars förstöra mycket innan de har vuxit färdigt. Har man större odlingar går det att behandla med Turex larvskydd.

Henrik Bodin, FOR-rådgivare 2021

Foto: Gunnar Bergh

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar