Pelaräppleträd på balkong

Fråga: Jag bor i en lägenhet i Sundsvall i zon 4. Jag skulle vilja skaffa ett pelaräppelträd till min balkong. Vilken sort skulle passa? Vilka sorter är goda? Ska man välja ett självfertilt träd? Vilken sorts kruka ska man ha och hur stor behöver den vara? Finns det någon hemsida eller länk med tips som man kan läsa om pelaräppelträd?

Svar: Det finns två ryska sorter av pelaräpplen som är härdiga och friska, Arbat och Dzin.  De är gröna med lite röd täckfärg. Jag har tyvärr ingen uppgift om smaken. Ett pelaräpple med mycket god smak är annars Polka men det ska bara vara härdigt till zon 3.  Tyvärr finns det inga självfertila sorter så du måste ha två sorter om det inte finns andra äppelträd i närheten.

Ju större kruka desto bättre, men en diameter på minst 40 cm skulle jag rekommendera. En isolerad kruka är förstås det bästa t ex Lindesbergskrukan, annars måste du på något sätt isolera den runt om på vintern.

Solveig Sidblad, Koloniträdgården nr 4 2011

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar