Hinner hösthallon mogna?

Fråga: Det är mitten på september och inte så varmt om dagarna. Mina hösthallon är fortfarande inte mogna. Hinner de mogna i år? Plantan är flera år gammal och bären brukar inte vara så goda. Är det värt att odla hösthallon?

Svar: De första sorterna av hösthallon som vi började odla i hemträdgårdar och på kolonilotter i Sverige var inte riktigt anpassade efter vårt klimat. De hann bara mogna i milda delar av landet och smaken var inte så imponerande. Jag tycker absolut att du ska odla hösthallon, men byt till en nyare sort. Exempelvis Polka som kan mogna redan i slutet på augusti eller Elektra och Diana som mognar lite senare. Om du har tillgång till en odlingstunnel kan du utforska ett ännu större utbud av sorter. I den varmare miljön under tunnelns plast hinner i princip alla hösthallon mogna i Sverige.

Det är värt att veta att hösthallon saknar sommarhallonens sötma. Man kan uppfatta smaken som sämre på grund av detta, och de första sorterna som kom var nog inte heller så smakrika, men nyare sorter har bra hallonarom. Jag tycker att de blir godast med lite socker.

Jenny Nilsson, FOR-rådgivare 2020

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar