Hallonskörd två gånger om året

Fråga: Har hallon av sorten Rubus idaeus ‘Twotimer Sugana Red’. När jag köpte dom i april var det endast några små skott på de kala plantorna. Nu över sommaren har de vuxit rejält och gett mig mycket bär. Sorten ska ge bär under sommaren på fjolårsskott och under hösten på nya skott. Nu till min fundering; hur och när ska jag beskära dessa hallonbuskar? Och hur ska jag tänka nästa säsong? (I mitt fall fanns ju inga fjolårsskott detta år).
Jag har hallonen i 40-literskrukor/baljor. Har ni några tips på hur jag bör förvara dom över vintern (bor i Stockholm).
Svar: Hallonsorten ‘Twotimer Sugana’ är ett tåligare hösthallon som i stora delar av vårt land kan ge skörd två gånger om året. Spara de skott som gett skörd nu i år. Är det en mild vinter kommer de övervintra och ge skörd nästa sommar med. Efter skörden nästa sommar klipps fjolårsskotten bort. Då har det kommit fram nya skott som ger skörd senare på sommaren. Blir det en kalla vinter kan skotten dö under vintern. Då får man klippa bort dem och nöja sig med en skörd det året.
Bästa sättet att förvara plantorna över vintern är att ställa dem i kallt förråd, ställa dem under tak eller lägga krukorna ner. Största hotet mot plantorna under vintern är att det kommer ner mycket vatten i jorden i krukorna. Då fryser jorden hårt och rötterna tar skada.
Henrik Bodin, FOR-rådgivare 2020

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar