Blommor men inga bär

Fråga: Har en fråga ang jordgubbsplantor. Varför blir det inga jordgubbar på många plantor. Det var helt vitt med blommor. Samtidigt var det varmt för en gångs skull. Bin och humlor jobbade heltid med blommorna. Plantorna är 1 – 2 år gamla och tagna som revor. Många olika sorter. Har två land. Ett på lite lerigare jord, och ett på lite sandigare luftigare jord. Har gödslat med algomin efter skörd. Endast ett fåtal plantor har givit något i båda landen.

Svar: Jordgubbsplantor anlägger sina blomanlag för kommande år efter avslutad skörd. Det är därför vi ska gödsla och vattna plantorna extra noga då. Att du haft massor med humlor och bin bland årets blommor är fantastiskt. Speciellt bin är inte förtjusta i jordgubbsblommor. Förr sprutade odlare ut sockerlösning i jordgubbsfälten för att locka dit bin. Numera ställer odlarna ut humlebon men det är tveksamt om humlorna väljer jordgubbsblommor när det finns annat i närheten. Nåväl, pistillen i blomman är väldigt känslig för låg temperatur och blir lätt förstörd vid kalla nätter på våren. Det brukar synas som svart i blommorna.

År med dålig skörd brukar plantorna kompensera med större mängd revor – har du märkt det?

Men, jag vet egentligen inte varför det blev dålig skörd på dina plantor. Som jag skrivit kan det bero på förra sommaren och kalla nätter i blomningen.

Annica Larsdotter, FOR-rådgivare 2020

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar