Ny upptäckt – fröspridning av hybridslide skapar oro för framtida spridning

Pressmeddelande

Ny upptäckt – fröspridning av hybridslide skapar oro för framtida spridning

Fritidsodlingens Riksorganisation (FOR) kan nu bekräfta att den invasiva växten hybridslide (Reynoutria x bohemica) har korsat sig med trädgårdsväxten bokharabinda (Fallopia baldschuanica), även känd som ”arkitektens tröst”, och bildat frön som har utvecklats till plantor. Detta är första gången detta observeras i Sverige.

Det var den certifierade parkslidebekämparen Mattias West som upptäckte fröställningar från hybridslide under en inspektion i Uddevalla förra hösten. Mattias, med 20 års erfarenhet som trädgårdsmästare, utbildade sig till parkslidebekämpare sommaren 2023.

– På utbildningen lärde vi oss att bokharabinda och jätteslidearterna är nära släktningar och att det därmed finns risk för en korsning. När jag såg fröställningarna och noterade att en bokharabinda växte i närheten, blev jag misstänksam att en korsning kunde ha skett, berättar Mattias West.

– När Mattias kontaktade mig och berättade om fröna blev jag väldigt nyfiken och bad honom plantera dem till våren för att se om det blev något, säger Bibbi Bonorden ansvarig för utbildningen till Certifierade parkslidebekämpare och sakkunnig om invasiva främmande växter på FOR.

Frön planterade – 75 nya plantor bekräftade

Mattias lät så 200 frön från hybridslidebeståndet, och kunde snabbt därefter konstatera att 75 av fröna utvecklats till plantor, varav 10 skolades om. Några av de andra plantorna skickades in av FOR till ”Centrum för genetisk identifiering” på Naturhistoriska Riksmuseet, för att säkerställa ursprunget på plantorna genom DNA-analys.  

– Det är viktigt att vi inte skrämmer upp människor med det här resultatet, säger Bibbi Bonorden.  Det här är ingen vanlig förekomst och det är den första som noterats i Sverige. Men vi uppmanar våra myndigheter att ta detta på allvar och att arbetet med att bekämpa parkslide, hybridslide och jätteslide snabbas på.

FOR har också nyligen lämnat in svar på den remiss som regeringen skickat ut för beslutet om en nationell förteckning över invasiva främmande arter. Läs mer >>

Förändrat klimat ökar risken för fler korsningar

FOR spekulerar i att den tidiga blomningen av jätteslidearterna förra året kan ha bidragit till att korsningen lyckades. Det förändrade klimatet kan potentiellt öka risken för fler korsningar framöver.

– Om hybridslide börjar sprida sig genom frön, står vi inför ett ännu större problem, säger Mattias West.

Vikten av professionell bekämpning

Kunskapen om jätteslidesläktet, där parkslide, hybridslide och jätteslide ingår, är låg i Sverige och det är därför som FOR arbetar med öka kunskapen, inte bara bland privatpersoner utan också hos myndigheter och inom trädgårdsbranschen. Att hantera och bekämpa jätteslidearterna är inget som man som privatperson ska hålla på med, utan det ska utföras av personer med utbildning. Därför har FOR tagit fram påbyggnadsutbildningen ”Certifierad parkslidebekämpare” som riktar sig till yrkespersoner inom trädgård.

– Jätteslidearterna är de arter bland de invasiva främmande växterna som vållar mest bekymmer för landets villaägare och som vi får flest frågor om, säger Bibbi Bonorden.

När man inte vet vad man håller på med och därför gör fel, så ökar inte bara risken för ännu större spridning utan också orsaka skador på växtkärlsvävnaden så att den blir ännu svårare att bekämpa.

– Jag, och de tjugotal certifierade parkslidebekämpare som vi nu har i landet, ser tyvärr resultatet av alla dessa felaktiga bekämpningstips som sprids, inte bara på sociala medier utan också av trädgårdsbranschen och av myndigheter.

– Många tror sig till exempel ha bekämpat växten genom att konstant dra eller klippa av alla skott som kommer upp. Tyvärr är det inte så utan växten går bara ner i vila med ett intakt rotsystem, varnar Bibbi Bonorden. Den kan leva i tiotals år utan gröna växtdelar. Ändras sen markförhållandena på växtplatsen kommer växten sannolikt att sätta fart igen.

För mer information
Bibbi Bonorden, ansvarig för utbildning och sakkunnig om invasiva växter Fritidsodlingens Riksorganisation (FOR), Stockholm,
070-319 38 98,  bibbi.bonorden@for.se

Inger Ekrem, ordförande Fritidsodlingens Riksorganisation, (FOR),
073-682 85 89, inger.ekrem@tradgard.org

Mattias West, Certifierad parkslidebekämpare, Uddevalla
073-271 23 30

Bild 1: Det tog cirka en vecka för fröna att gro. 
Bild 2: Efter ytterligare ett par dagar har frögroddarna utvecklat hjärtblad.
Bild 3: Plantorna växte snabbt, här är de cirka 4 veckor och utvecklat karaktärsblad. Några av dessa plantor skickades in för DNA-analys.
Bild 4: Här har plantorna skolats om.

Fakta om hybridslide och bokharabinda

Hybridslide, Reynoutria x bohemica, har uppstått genom hybridisering mellan parkslide och jätteslide och erkändes först 1983 som art. Hybridslide har förmodligen uppstått i odling i Europa, då parkslide härstammar från Japan, Korea, Taiwan och Kina medan jätteslide härstammar från norra Japan och Sachalin, Ryssland. Hybridslide är förekommande i stora delar av landet. Stjälkarna är grova, ihåliga och sträcker sig upp till 2,5–4 meters höjd. Stammen är ljusgrön med eller utan brunröda fläckar. Stambladen är ganska styva och stora, 12–25 centimeter långa, ofta 1,5 gånger längre än breda, med oftast grunt hjärtformad bas och en utdragen bladspets. Blomningen sker normalt sent på säsongen, i september/oktober, med vita blommor.

BokharabindaFallopia baldschuanica, är en snabbväxande klätterväxt som ofta används för att täcka väggar och murar, men har nu blivit en potentiell risk för spridning av invasiva arter. Bladen och blommorna av bokharabinda liknar parkslide, men växten är vedartad och förlitar sig på andra växter eller fasta ytor.

 

FOR representerar Sveriges fritidsodlare

Fritidsodlingens Riksorganisation består av 20 organisationer som representerar över 70 000 medlemmar inom fritidsodling. FOR arbetar aktivt med att främja och utveckla fritidsodlingens intressen och föra fram fritidsodlingens fördelar i samhällsutvecklingen. FOR är också en drivande kraft i kampen mot invasiva främmande växter i Sverige, organisationen erbjuder utbildning och certifiering för yrkespersoner inom trädgård för att säkerställa korrekt hantering av parkslide.

FORs roll i lagstiftningsarbetet

FOR är remissinstans i arbetet med nya lagar och regelverk och medverkar i motioner till Sveriges riksdag och en drivande kraft när det gäller den viktiga och aktuella frågan om invasiva främmande växter i Sverige. Organisationen har fokus på att informera och ge råd baserat på den senaste forskningen till allmänheten för att minska spridningen av invasiva främmande växter. Det är av den anledningen organisationen även har valt att rikta sig till trädgårdsföretagare som erbjuder sina tjänster till privata trädgårdsägare då vissa av de invasiva främmande växterna enbart ska hanteras av yrkeskunniga.

Nordiskt samarbete mot invasiva växter

Sedan 2019 har FOR drivit ett nordiskt samarbetsprojekt med fokus på de invasiva främmande växterna för att effektivisera arbetet med att stoppa spridningen. Inom ramen för projektet har man bland annat tagit fram faktablad med botaniska illustrationer på över 40 invasiva främmande växter, inklusive dammväxter.

Utbildning och forskningssamarbeten

FOR har även tagit fram läroboken Invasiva främmande växter – och hur den biologiska mångfalden påverkas, ett väl genomarbetat och aktuellt utbildningsmaterial i ämnet som riktar sig till både vuxna studenter inom området och gymnasieelever.

Fritidsodlingens Riksorganisation inledde 2020 ett samarbetar med Dr Dan Jones och Dr Sophie Hocking, två av världens främsta experter på parkslide och tillsammans med FOR har de hållit flera seminarier om parkslidebekämpning och där bland annat presenterat sina forskningsresultat.

Certifierad parkslidebekämpare – en kvalitetsgaranti

2023 startade FOR en utbildning riktad till yrkesfolk inom trädgård för att bli certifierad parkslidebekämpare, för att få stopp på alla felaktiga metoder som sprids och för att hjälpa de villaägare som har parkslide på sin tomt. De bekämpningsmetoder som lärs ut bygger på mångåriga evidensbaserade forskningsresultat från England och med den biologiska mångfalden i fokus. Certifikatet ska ses som en kvalitetsgaranti för den som vill anlita en yrkesperson för att få hjälp att bekämpa parkslide.