Pyralid i hönsfoder – vi behöver din hjälp!

Efterlysning för analys av pyralider i hönsfoder och hönsgödsel. Provtagning för pyralidundersökning genomförs av FOR.

Tillräckligt många har nu anmält intresse för att delta i provtagningen, enkäten är därför stängd. (28 juni 2023) 

De tre senaste åren har vi på Fritidsodlingens Riksorganisation undersökt förekomst av bekämpningsmedel med pyralider i organisk gödsel. Resultatet har varit nedslående. En trolig smittkälla är kontaminerat foder.

Pyralider från jordbrukets bekämpningsmedel passerar genom de djur som äter fodret, hamnar i gödseln som produceras, och som därefter kan skada känsliga växter som tex tomater, paprika och potatis*.

Våra svenska myndigheter har tyvärr ännu inte gjort några undersökningar för att få fram fakta kring hur stort problemet med pyralid-kontaminerat foder är. Vi behöver därför din hjälp att förbättra kunskapsläget och söker dig som odlar och som har egna höns, utfodrade med konventionellt odlat foder. Syftet är att kunna analysera både foder och hönsgödsel.

Vill du delta i undersökningen? Svara på frågorna i vår enkät nedan (stängd från 28 juni 2023). Därefter gör vi ett urval av deltagare som speglar olika foderprodukter, geografisk spridning etc. Om du blir utvald, så hör vi av oss med detaljerade instruktioner för provtagning. FOR står för kostnaderna för porto och analys.

*Även exv ärtor, bönor och korgblommiga växter som sallad, solros och dahlia kan drabbas av skador.

Enkät (stängd)
Provtagning av hönsfoder och hönsgödsel – pyralidundersökning >>