Mer vackra höstfärger

Det sprakar i naturen, av så många skiftningar och färger, från ljusaste gult till mörkaste rött. Hur vackert kan det bli? Tar du dig tid att se och njuta, eller har du näsan i jorden?

Nu på hösten och förvintern är den bästa tiden att plantera buskar och träd, så vill du få ännu mer färgprakt i din trädgård är det en bra tid att planera för nästa höst nu. Här nedan är några förslag på buskar som blir vackra på hösten, men det finns många fler. Hittar du din favorit så skickad gärna en bild på den och berätta varför du har valt just den.

Nu på hösten och förvintern är den bästa tiden att plantera buskar och träd, så vill du få ännu mer färgprakt i din trädgård så planera för nästa höst nu. Här nedan är några förslag på buskar som blir vackra på hösten, men det finns många fler. Hittar du din favorit så skickad gärna en bild på den och berätta varför du har valt just den.

Svartaronia, Aronia melanocarpa Glorie E, är en lågvuxen buske med friskt glänsande bladverk som får fantastiska höstfärger i rött och orange. Blommar rikligt med vita blommor som följs av blanka, svarta bär, rika på antioxidanter. Läs mer om den på Elitplanta >> 

VidekornellCornus sericea blir intensiv röd och har vita, blådaggiga bär med röda grenar även sedan både bär och löv har försvunnit.

Många olvon, tex skogsolov, Viburnum opulus, är ett säkert val för den som gillar intensiva höstfärger. Flera av dem har också lackröda bär som fåglarna gillar.

Spireor får också fina höstfärger, särskilt björkspirean kan nämnas, Spiraea betulifolia.

Stor häxalFothergilla major, är en av de växter där bladen kan bli alldeles mörkröda innan de faller av.

Intensiva höstfärger får också många rönnar. Ett exempel är Dodong-rönnen, Sorbus ‘Ullung-ensis med intensiv orangeröd höstfärg. Lönnarnas prakt brukar däremot vara avhängig av hur kallt det varit på nätterna.

Lycka till med höstplantering av träd och buskar.

På e-planta/elitplanta kan du söka efter fina svenska växter med vackra höstfärger att  ytterligare förgylla din trädgård med, för dig själv och dina vänner och besökare från naturen runt omkring.

E-planta.com