Nya studieplaner för trädgård och biologisk mångfald

Nu är tre nya studieplaner för trädgård och biologisk mångfald publicerade hos Studiefrämjandet. De och vi hoppas att dessa kan bidra till att öka intresset för ett vildare liv med många småkryp.

  1. Studieplanen som hjälper dig att skapa en egen damm i trädgården >>. Liten som stor är dammen ett effektivt sätt att göra den lockande för många spännande djur, insekter och växter.

2. Samla vilda växter – få en vacker trädgård som gynna den biologiska mångfalden >>
Vi ger i studieplanen förslag på lämpliga växter, var du hittar dem, hur du sår dem i din trädgård och vad det har för fördelar. Efter fem träffar är du redo att skapa en unik rabatt eller trädgård, full av liv, baserat på vackra inhemska växter. Du kommer också ha lärt dig mycket om vilka växter som finns runt omkring oss i naturen. Kanske kommer du också omvärdera många arter som många anser vara “ogräs”.

Men även om det är enkelt att samla frön från vilda växter och sedan så dem i din trädgård, så finns det en del att tänka på, bland annat att det finns en del regler och lagar att ta hänsyn till.

3. I studieplanen Jord>> lär du känna och förbättra jorden i din trädgård. Den kunskapen är en viktig förutsättning för att lyckas med odlandet. Jorden ska vara full av liv och är, bokstavligt talat, grunden till allt annat i trädgården.

Studieplanerna är skrivna av Erik Hansson för  Studiefrämjandet i samarbete med Rikare trädgård och Fritidsodlingens riksorganisation för att bidra till en ökad biologisk mångfald.