Inbjudande, prydlig och rik på liv

Årets rikare trädgård delas ut för tredje året i rad, av folkbildningsprojektet Rikare trädgård. Utmärkelsen går 2022 till Maria Eriksson som med sin tomt i Bollnäs visar att även prydliga trädgårdar med fokus på färg och form kan rymma stor biologisk mångfald. Hennes trädgård kan besökas av allmänheten under Tusen trädgårdar den 3 juli. 

Motiveringen till Årets rikare trädgård 2022 
”Maria Erikssons trädgård är ett tydligt exempel på att även tomtägare som gillar prydliga trädgårdar kan göra en stor insats för biologisk mångfald och att det ofta krävs väldigt små anpassningar för att göra tydliga förbättringar. I den blomrika trädgården i Bollnäs kryllar det av liv samtidigt som ordningssinnet stryks medhårs med inbjudande och välskötta odlingar. En sann inspirationskälla för landets trädgårdsägare.”

I ett villaområde i Bollnäs, bakom en frodig hagtornshäck, ligger Maria Erikssons trädgård. Det är en vacker och välordnad tomt med blomstrande bäddar, susande trädkronor, rogivande vattenspeglar och mjuka former. På många platser sitter små skyltar för att informera om de vad de olika platserna har för inverkan på djurlivet. Vackra synintryck blandas med information och det är en trädgård som gjord för att visas upp för allmänheten. Det är också några av anledningarna till att tomten utsetts till Årets rikare trädgård 2022.