Bihotell, bra och dåligt

Bihotell på rätt sätt
Det säljs numera också bihotell i många butiker och de lyfts ofta som en räddande insats för våra vildbin. Det kan de också vara, men de måste placeras och utformas på rätt sätt för att gynna bin och andra steklar.

– Ett vanligt fel som jag sett i annonser för många av de bihotell som säljs är att de bara har stora hål och ofta för stora hål, berättar biexperten Krister Larsson. Sedan är där ofta kottar, löv och annat krafs som inte har någon som helst nytta för bina och som inte är någon bristvara ute i naturen för de andra insekter som gillar sådant, de tar bara upp onödig plats på bihotellen. Även de avlånga slitsarna som man säger ska gynna fjärilar som vill söka skydd känns helt onödiga – skyddsplatser för fjärilar finns hur mycket som helst i naturen. Ta bort sådana onödiga inslag och ha fler ändamålsenliga hål i stället så blir bihotellen betydligt bättre. Man får ofta alldeles för få dugliga bibon för pengarna i de köpta hotellen.

Bättre och enkelt att göra själv
Att göra egna bihotell är både enkelt och billigare. Allt du behöver är ett stycke trä, en borrmaskin och borr i lämpliga storlekar Krister rekommenderar hårda träslag som ek, bok och ask, men de flesta fungerar. Ha gärna skarpa borr som ger jämna kanter utan flisor så slipper bina riskera sina vingar när de kryper in och ut. Borra helst vinkelrätt mot fibrerna i trädet, som de vedlevande skalbaggarnas hål i naturen, men det är inget måste.

Läs mer om bihotell på Rikare Trädgård >>