Svensk trädgårdshistoria
Äntligen finns mycket av svensk trädgårdshistoria dokumenterad – en historia som sträcker sig från förhistorisk fram till 2000-tal. Ett storverk i tre delar framtaget av landets främsta inom sina områden. Genom att förstå vår trädgårdshistoria och forskningen bakom kan vi förvalta kunskapen och bättre bevara och sköta trädgårdsarvet nu och in i framtiden.
Ängens växter och gestaltning
Det ökande intresset för ängar och långgräs i trädgård och utemiljö kräver nya kunskaper. Ängar kan varken skötas som rabatter eller gräsmattor. Med avstamp i ekologi, ståndorts- och artkunskap reder vi ut förutsättningarna för att lyckas med både nyanläggning och omställning av befintliga gräsytor till äng.
Skogsträdgårdens olika dimensioner
Att planera och bygga upp en trädgård utifrån principerna om hur en skogsträdgård fungerar anammas i både mindre och större sammanhang, i villaträdgården liksom i det offentliga parkrummet. Vad innebär det i teorin och praktiken? Vad är egentligen en skogsträdgård? Vad har den för olika dimensioner och värden för såväl natur och miljö som människa är ytterligare aspekter att beakta.
Äldre fruktträd - fria eller fälla
Äldre fruktträd har många värden som behöver beaktas vid skötsel- och beskärningsåtgärder. Hur vill man att trädets fortsatta liv ska bli. Aspekter att beakta är framför allt målsättningen med trädet, var det växer och dess kondition och eventuella sjukdomar. Alla träd är
värda att vårdas med kunskap i alla skeden av deras liv.
Redskap för ängsskötsel
Fredag 28 mars eftermiddag
Seminarierna
Fem yrkesseminarierna ges torsdag och fredag under trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar 27–30 mars i Stockholmsmässans rymliga konferenssalar.
Anmälan
Ni anmäler er här på FORs hemsida for.se senast 16 mars. Fyll i alla uppgifter som namn, företag/organisation, e-post och mobilnummer och ange rätt faktureringsadress för er organisation och avdelning. Kontrollera den innan!
För e-fakturering anger ni det organisationsnummer som motsvarar ert kostnadsställe och/eller GLN-kod i anmälan. Anmälan är bindande men kan överlåtas till annan deltagare från ert företag/organisation.
Efter er anmälan får ni en automatisk bekräftelse med information om ert seminariedeltagande och rabattkod för fritt inträde till trädgårdsmässan. Ni använder koden och registrerar er online via mässans hemsida för att få inträdesbiljett till själva trädgårdsmässan. Seminarierna ges i mässans konferensavdelning och där prickas ert seminariedeltagande av.
Kostnad
Varje seminarium kostar 1 590 kr per person. Studentpriset är 990 kr. Ingen moms debiteras. Fika under pausen och inträde till trädgårdsmässan ingår.
Läs mer om trädgårdsmässan på for.se och på tradgardsmassan.se
Frågor
lise-lotte.bjorkman@for.se 070-293 30 85
Välkomna!
Vi reserverar oss för eventuella förändringar i programmet.
Fritidsodlingens Riksorganisation, FOR, är medarrangör av Nordiska Trädgårdar, som anordnas av Stockholmsmässan. FOR ordnar rådgivningsgatan, föreläsningsprogram, lördagsseminarium samt de yrkesinriktade seminarierna under trädgårdsmässan.
Rådgivningsgatan är samlingsplatsen för sällskap, föreningar och organisationer som alla har anknytning till fritidsodlingen i landet. Här finns kunskap och engagemang och svar på era trädgårdsfrågor.
På mässans öppna scener ges föredrag under hela mässan. Stockholmsmässan arrangerar programmet på Inspirationsscenen och FOR på Kunskapsscenen. Här föreläser intresseföreningarna om sina specialområden.
Utställarna på trädgårdsmässan kommer från olika verksamhetsområden och många bra mässerbjudanden utlovas.