SEMINARIUM 5
Fredag 28 mars eftermiddag
Skogsträdgårdens olika dimensioner
Att planera och bygga upp en trädgård utifrån principerna om hur en skogsträdgård fungerar anammas i både mindre och större sammanhang, i villaträdgården liksom i det offentliga parkrummet. Vad innebär det i teorin och praktiken? Vad är egentligen en skogsträdgård? Vad har den för olika dimensioner och värden för såväl natur och miljö som människa är ytterligare aspekter att beakta.
Skogsträdgårdar planeras och gestaltas utifrån förutsättningarna, platsen, målgruppen och hur den ska användas och upplevas och kan uppfylla många önskade funktioner. Växter och material kan både pryda och vara till nytta i kombination med en tilltalande gestaltning. Med stor erfarenhet visar föreläsarna olika infallsvinklar och konkreta exempel från verkliga skogsträdgårdsprojekt att inspireras och ta lärdom av.
Ni får även ta del av erfarenheter från den prisbelönta Malmaberg matskog i Västerås – en skogsträdgård i kommunal regi som nu har några år på nacken. Utvecklingen går mot mer naturnära trädgårds- och parkmiljöer. Skogsträdgårdskonceptet öppnar upp nya möjligheter för både större och mindre projekt i privat såväl som kommunal regi.
13.30 Välkommen och inledning
13.35 Varför en skogsträdgård – de grundläggande principerna, Philipp Weiss, Puttmyra skogsträdgård och plantskola.
14.05 I villaträdgården – skogsträdgårdsdesign utifrån platsen och användaren – konkreta exempel, Marika Delin, trädgårdsformgivare och författare, Marika Delin Trädgård
15.00 Fikapaus
15.20 Skogsträdgård i det offentliga rummet. Exempel och erfarenheter från befintliga och kommande projekt, Philipp Weiss
16.10 Lärdomar från Malmaberg matskog i Västerås, Jörgen Gustafsson, skogsvaktare, Västerås stad
16.30 Sammanfattning och frågor
16.40 Avslutning
Moderator: Gunnel Carlson, trädgårdsjournalist, Gunnels Ord&Jord AB.
Foto, bild 1: Karin Björkquist, övriga Philipp Weiss
Philipp Weiss är bosatt i Stjärnsund där han tillsammans med sin fru Rebecka Törnqvist driver Puttmyra skogsträdgård och plantskola. Plantskolan är inriktad på ätliga fleråriga växter med fokus på träd och buskar. Han har gestaltat och anlagt ett antal ”ätliga” parker och grönområden i bland annat Lund, Västerås och Örebro och håller regelbundna föredrag i hela Norden om skogsträdgårdsodling och nötodling. Philipp är författare till ”Fleråriga grönsaker: upptäck, odla, njut” (2016, med Annevi Sjöberg och Daniel Larsson), ”Skogsträdgården: odla ätbart överallt” (Årets trädgårdsbok 2018, med Annevi Sjöberg) och ”Nötodlarens handbok” (Årets encyklopediska praktverk 2022).
Marika Delin är trädgårdsformgivare med stort intresse för växter, djur och miljö. Hon har tidigare arbetat som barnboksillustratör och skriver numera trädgårdsböcker, bl a ”Min Skogsträdgård, silande ljus och vandrande skugga” (Natur & Kultur 2022). Marika har skapat en alternativ trädgård, som passar i den natur där hon bor. Här experimenterar hon med växter och hit kommer intresserade, för att inspireras av en lite mjukare trädgårdsstil. Foto: Karin Björkquist
Jörgen Gustafsson är skogvaktare på Västerås stad och har varit initiativtagare och projektledare för Malmabergs matskog. Han känner denna skogsträdgård från insidan och kan utvärdera dess olika sidor och dimensioner från kommunens perspektiv.