Om oss
Ett samarbetsorgan för ideella organisationer med huvudsaklig inriktning på fritidsodling. Representerar alla landets fritidsodlare. Arbetar aktivt med att utveckla fritidsodlingen, värna om fritidsodlingens intressen och föra fram fritidsodlingens fördelar i samhällsutvecklingen. Är remissinstans i arbetet med nya lagar och regelverk och medverkar i motioner till Sveriges Riksdag.
I Sverige finns ingen myndighet som har i uppdrag att särskilt arbeta med fritidsodlingens frågor. Därför blir FORs arbete extra viktigt,
Däremot finns flera myndigheter vars arbete indirekt påverkar FORs arbete, exempelvis;
- Jordbruksverket: Ansvarar för frågor som rör jordbruk och yrkesmässig trädgårdsodling. De arbetar med regler och rådgivning som kan påverka fritidsodlare, särskilt när det gäller frågor som växtskydd och jordhälsa.
- Naturvårdsverket: Arbetar med miljö- och naturvårdsfrågor som kan vara relevanta för fritidsodlare, särskilt när det gäller hållbarhet och skydd av biologisk mångfald.
- Länsstyrelserna: På regional nivå kan länsstyrelserna vara involverade i att stödja och ge råd till fritidsodlare, särskilt i frågor som rör lokala miljöförhållanden, vattenhantering och biologisk mångfald.
Våra medlemsföreningar
Om du är intresserad av odling hittar du garanterat inspiration och gemenskap hos någon av våra 20 medlemsföreningar. Här finns specialkunskaper i allt från grönsaksodling, frukt- och bär till krukväxter. Det finns säkert en förening, eller två som passar dig!
Siffror & fakta om svensk fritidsodling
Fritidsodlarna i Sverige producerar mer frukt, hallon, vinbär och krusbär än yrkesodlarna. Totalt konsumeras 130 000 ton trädgårdsprodukter. Under 2024 tar vi fram nya siffror och fakta om svensk fritidsodling, en omfattande rapport kommer att presenteras under hösten. Läs mer om det ökade intresset för odling, ätbara grödor och hållbarhet från 2024 års rapport i samarbete med analysföretaget Novus >>
Här hittar du fler spännande fakta Läs mer >
Historien om FOR
Organisationen bildades år 1989 av Riksförbundet Svensk Trädgård, Koloniträdgårdsförbundet och Sällskapet Trädgårdsamatörerna, STA. Fritidsodlarna arbetar aktivt med att utveckla fritidsodlingen, värna om fritidsodlingens intressen och föra fram fritidsodlingens fördelar i samhällsutvecklingen. Här kan du läsa mer om hur och varför FOR bildades >
Om organisationen
FOR är 20 organisationer med inriktning mot fritidsodling. Därmed är nästan alla rikstäckande ideella föreningar som huvudsakligen rekryterar fritidsodlare anslutna. Föreningarna har tillsammans över 75 000 medlemmar och det finns ingen annan organisation som på liknande sätt kan sägas företräda fritidsodlingen.