Vinterförvaring jordgubbar och hängsälg

Fråga: På min balkong har jag jordgubbar, i balkonglåda och zinkkruka, och en hängsälg i kruka. Jag skulle gärna vilja att de överlevde vintern. Ska jag ta in dem? De alternativ som finns för inomhusförvaring är i lägenheten eller nere i källaren. I källaren är det helt mörkt och kanske 15-20 grader.

Svar: Nej, jag tycker inte att du ska ta in dem om du inte har svalare utrymmen. Jag skulle rekommendera att du isolerar lådorna/ krukorna och förvarar dem på balkongen över vintern. Sätt ner krukorna i en större låda så att du kan fylla med något isolerande material runt om t ex frigolit, gamla mattor, bubbelplast mm. Har du inte tak över balkongen behöver du täcka själva jorden med plast eller annat material så att det inte regnar in i krukorna. Men plasta inte in själva växterna, då är det risk att de möglar. Ställ också lådan på något isolerande material t ex en frigolitskiva. Och ställt allt så nära husväggen som möjligt där det är varmast.

Solveig Sidblad, Koloniträdgården

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar