Avgaser på grönsakerna

Fråga: Jag har precis flyttat till en lägenhet i Stockholm och vill fortsätta med odling även nu när jag inte bor i hus. Det finns lite olika alternativ på koloniområden, men det finns ett som ligger väldigt bra till, 15 min gångväg från mitt hem och mitt jobb. Problemet är att koloniområdet ligger precis intill E4:an, ca 200 meter ifrån. Mellan vägen och koloniområden finns skog, men jag har läst att avgaser och partiklar från vägar blåser iväg för att sedan landa en bit därifrån. Så nu min fråga. Är det ofarligt att odla på detta område eller borde jag söka mig till ett annat?

Svar: 200 meter låter som ett betryggande avstånd. Särskilt om det finns skyddande skog emellan. En undersökning som gjordes för ett antal år sedan visade att redan ca 30 meter från starkt trafikerad väg avtar halterna av föroreningar från trafiken drastiskt. Sedan ska man alltid ta för vana att skölja grönsaker noggrant för det kan ju finnas andra föroreningar i stadsluften än den som direkt härrör från trafiken.

Solveig Sidblad, Koloniträdgården nr 1 2012

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar