Vem kan pollinera Lotta?

Fråga: Jag har havtornssorterna ’Romeo’ och ’Julia’ i min trädgård. Nu vill jag även plantera ’Lotta’ men av utrymmesbrist inte ’Svenne’. Pollinerar ’Romeo’ även ’Lotta’?

Svar: Ja, om blomningen infaller samtidigt fungerar ’Romeo’ och även andra hanplantor som pollinatörer till både ’Julia’, ’Lotta’ och andra honplantor. Och även om det inte finns några exakta studier om deras respektive blomningstider är rådet att havtorn inte behöver planteras i bestämda par för att fruktsättningen ska lyckas. Man kan lätt tro det med tanke på att de alltid presenteras tillsammans. Men tänk på var du placerar ’Lotta’ så att vinden blåser även åt hennes håll från ’Romeo’, då havtorn vindpollineras. En hanplanta per fem honplantor rekommenderas i planteringar.

Lise-Lotte Björkman, Hemträdgården nr 4 2013

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar