Ullsköldlus på Hibiskus

Fråga: Upptäckte att någonting har attackerat min Hibiskus. Misstänker efter mycket googlande att det kanske kan vara ullöss den har drabbats av, kan det stämma?
Har isolerat, tvättat och torkat av hela växten och sprayat den med vatten/diskmedel/t-röd och lär få upprepa denna behandling ett tag framöver. Är detta rätt väg att gå?

Svar: Ja, visst är det ullöss, eller ullsköldlus som den numera heter. Tyvärr är de svårbekämpade men det är helt rätt behandling du gör och som sagt det gäller att ha tålamod. Det du skulle kunna göra för ännu bättre effekt är att pensla såpspriten på de löss du ser så att de säkert träffas av medlet.

Bifogar en länk till ett faktablad om insekten publicerat av SLU. https://pub.epsilon.slu.se/18132/1/Nedstam_B_201106.pdf

Solveig Sidblad, FOR-rådgivare 2023

Foto: Emma

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar