Vårlökar på balkongen

Fråga: Jag har balkong som så många andra men vill ändå ha lite tidig vårlöksprakt. Förra hösten planterade jag olika lökar, tillförde lökgödsel och isolerade ordentligt. Det kom upp några i våras, men inga blommor utan enbart blad. Jag vill gärna försöka i år igen, men hur gör jag?

Svar: Starta inte för tidigt, det är lagom att plantera nu om du bor i norra delarna av landet, men vänta till slutet av oktober om du bor i södra Sverige. Använd ett kärl som är minst 20 cm djupt och lägg lecakulor eller krukskärvor i botten så det blir bra dränering. Blanda gärna olika lökar och lägg i flera lager, de större på djupet och de mindre längre upp. Lökgödsel är inte nödvändigt. Vattna försiktigt, det ska vara fuktigt men
absolut inte blött. Täck/isolera, även under själva kärlet, när jordytan börjar frysa till lite grann. Lägg något vattentätt överst, om kärlet inte står under tak.

Eva Wirén, Hemträdgården nr 5 2002

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar