Klätterväxt till balkong

Fråga: Vad rekommenderar du för klätterväxt till en inglasad balkong? Den ska kunna planteras i en stor kruka. Balkongen har söderläge, och det är oftast varmt men luftigt. Takhöjden är ca 2,5 m. Vi har för närvarande en klätterros, men den verkade inte trivas plus att det blev väldigt mycket bladlöss och andra kryp på den i somras.

Svar: Jag tror det blir för varmt för rosen i det inglasade utrymmet under sommaren, och att det är därför den inte trivs. Vinranka eller kiwi borde gå bättre, men då bör balkongen hålla någonstans runt 0 grader vintertid. Det finns en hel del ettåriga växter som hinner bli fina under en sommar och som kan vara ett alternativ: törnrosas kjortel, klockranka, blomsterböna, spanska flaggan, passionsblomma, blomman för dagen eller kalebass.

Eva Wirén, Hemträdgården nr 6 2002

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar