Utslag och blåsor

Fråga: Både förra året och i år har jag fått röda fläckar på armar och ben. De blir efter någon dag vätskefyllda blåsor och sedan ser det ut som brännmärken. Kan man få detta av änglatrumpet, vit potatisblomma eller Moses brinnande buske? Blir det bara i samband med solsken? Det är de enda växter som jag hade i fjol och även i år.

Svar: Moses brinnande buske är en typisk sådan växt som man varnar för att röra på grund av hudirritation. Den innehåller eteriska oljor som ger utslag och blåsor och dessa förvärras av solljus. Jag skulle tro att det är denna växt som orsakat dina utslag. Änglatrumpet och himmelsöga (potatisblomma) hör till familjen potatisväxter, en växtfamilj som innehåller en hel del kända trädgårdsväxter, vissa ätliga (t ex
tomat, paprika), andra giftiga. Ögon- och hudirritation kan förekomma om man hanterar och rör mycket vid dessa växter. Och man ska inte äta eller tugga på blad eller frukter (förutom de kända vi odlar för att äta förstås). Änglatrumpeten är mycket giftig vid förtäring, och växtsaft i ögat kan ge kraftigt förstorad pupill (dock ej bestående men).

Eva Wirén, Hemträdgården nr 6 2003

Mer om växter giftighet kan man läsa om på Giftinformationscentralen https://giftinformation.se/vaxtregister/

Redaktören 2019

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar