Tistlar i jordgubbslandet

Fråga: Jag har tänkt göra ett jordgubbsland men jorden är full med tistlar som jag försöker rycka bort så fort de kommer upp. Kan jag plantera jordgubbar där än då och försöka hålla efter tistlarna för hand?

Svar:Tistlar har tyvärr mycket djupa rötter så det hjälper inte på kort sikt att bara rycka upp skotten som kommer. Naturligtvis hjälper det så småningom eftersom rötterna till slut utarmas om man hela tiden tar bort det gröna. Men det kan ta många år. Det effektivaste sättet att bli av med dem är att kväva dem med svart plast, markduk eller presenning som bör ligga på helst två säsonger. Du kan passa på att odla jordgubbar samtidigt eftersom de kan planteras i små hål (kryss-snitt) i plasten. Lägg droppslang under plasten så plantorna får vatten eller använd markduk som släpper igenom vatten.

Solveig Sidblad, 2002

Foto: Henrik Bodin

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar