Ta bort träd utan att skada närliggande buske

Fråga: Jag har en spaljerad aprikos som jag vill ta bort, men det står en ros precis bredvid. Om jag gräver upp aprikosen kommer rosens rötter att ta skada. Hur gör jag?

Svar: Det säkraste sättet är att ta död på aprikosen är med ringbarkning och sedan fälla trädet när det har dött. Då slipper man gräva. Aprikosens rot blir kvar i jorden, men kommer på sikt att förmultna. Beroende på hur gammalt trädet är kan det ta två-tre år för det att dö, men innan dess kan man beskära grenverket så att det tar mindre plats. Trädet kan också döljas med ettåriga klätterväxter tills det är dags att ta bort det. Stenfrukter som aprikos, körsbär och plommon kan skjuta rot- och stamskott efter en ringbarkning. För att trädet verkligen ska dö måste dessa skott klippas bort, annars kan skottens gröna blad ge trädet ny energi.

Jenny Nilsson, FOR-rådgivare 2020

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar