Löss på plommonträdet

Fråga: Har ett plommonträd som jag köpt för två år sedan som i år är helt översållad av små gröna löss. Vet inte riktigt vad jag ska göra, finns det nåt medel? Kommer dessa små krabater att förstöra frukten? Trädet bär rikligt med frukt.

Svar: Plommonbladlusen är specialiserad på plommonträd. Eftersom trädet är ungt och inte så stort rekommenderas behandling. Börja med att spola med vattenslangen och försök komma åt undersidan av bladen. Hjälper inte det efter några behandlingar. Behöver man spruta trädet med en blandning med 15 ml såpa + 15 ml T- eller rödsprit i en liter varmt (42 graders) vatten, det brukar bita på lössen. Spruta på undersidan av bladen, undvik solsken och upprepa ett par gånger så att alla lusbarn stryker med. Lössen går inte på plommonkarten.

Annica Larsdotter, FOR-rådgivare 2021

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar