Använda vinden i trädgården

Fråga: Jag vill använda vinden som dekoration och rörelse i min trädgård. Hur gör jag det på ett spännande sätt än med bara flaggans hjälp?

Svar: Härligt är att du uppskattar vinden som en resurs i trädgården och inte bara som ett problem. Att utnyttja vindens spel i grenar och löv, t ex aspens vackra ”musik” och bambuns prassel, är en sak men med enkla accessoarer kan vindens upplevelsevärden förstärkas. Att tillverka en tibetansk böneflagga som svajar härligt i vintern är enkelt. På en stolpe eller stör sätts en horisontell ribba upp så den blir rörlig. I ena änden på stören fästs t ex en sten som motvikt och i andra änden en vackert vajande vimpel i valfri färg. Svajandet på denna konstruktion är fantastiskt när vinden leker! Vindstrutar med fransar – otroligt effektfullt att ha ett par, tre i olika färger och storlekar i trädgårdens vårdträd. Sy själv eller köp i designbutiker. Konstnären Bengt Carling på Gotland jobbar med vinden på många sätt, t ex gör han s k vindharpor där vinden styr instrumentens komposition av toner. Prismor, glasbitar, kulor ger spänning då de med hjälp av vinden kastar speglingar och reflexer runt omkring i trädgården. De rör sig sakta eller fort beroende på vindens kraft. Ett eget ”klockspel”, likt de prefabricerade i bambu eller metallstavar som klingar sakta i vinden, men som har ett mycket mer diskret ljud, är ett enkelt pyssel att göra tillsammans med barnen. Trä upp strand fynd som snäckor och stenar på 3–4 trådar och fäst på en horisontell pinne. Mer inspiration finns i boken ”Kreativa kvadratmeter” av Grönlund, Eklund, Nydrén, ICA Bokförlag 2008.

Ann-Catrin Thor, Hemträdgården nr 1 2009

 

Foto: Henrik Bodin

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar