Spara rotskott

Fråga: Jag har sågat ner ett körsbärsträd, sötkörsbär, på min kolonilott pga. gummiflöde och grentorka. Kring stubben har det nu i år slagit upp ett antal skott varav några ser livskraftiga ut. Kan det bli något träd av dessa. Hur förfar jag i så fall. Hur lång tid tar det. Kan jag således slippa bryta upp stubben och plantera nytt. Ambitionen är främst att få ett snyggt träd (vårdträd) eftersom fåglarna i annat fall alltid är först på bären.

Svar: Jadå du kan mycket väl spara något av skotten till ett vackert vårdträd. Är det rotskott som kommer, alltså vid sidan av stubben, eller är det på själva stubben? Om det är rotskott så är det skott från grundstammen och inte den tidigare körsbärssorten. Förmodligen är det då ett fågelbärsträd, Prunus avium, du får som är den vilda formen av körsbär. Det ger söta men små bär (fullt ätliga och gillas också av fåglarna) och det kan mycket väl bli ett vackert träd på 4-5 års sikt.

Solveig Sidblad, Koloniträdgården nr 5 2006

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar