Sibirisk ärtbuske

Fråga: Förra hösten satte jag en häck med sibirisk ärtbuske. Jag tänkte ha den friväxande och har därför inte klippt den alls. Nu är den ca 1,50 m och spretig och ranglig. Jag vill fortfarande ha den naturlig och inte så tuktad som en klippt häck men inte ha den så hög som 3-4 m som den tydligen kan bli. Hur bör jag beskära den och när? Nu och i framtiden? Jag vill ju även att den ska vara tät ända nerifrån. Bör jag klippa ner den ganska rejält nu och bara släppa upp den lite i taget? Nu på hösten eller ska jag vänta till våren?

Svar: Ja du bör göra precis som du säger, klippa ner den rejält, till 20-25 cm, och sedan släppa upp den stegvis under ett par år till önskad höjd. Då får du den tät och fin. Den bör skäras ner tidigt i vår innan den börjar grönska. Som friväxande kan den så småningom bli ganska hög. Att då bara klippa ner den till önskad höjd går bra några år men sen blir den lätt risig i topparna. Den håller sig snyggast genom att med jämna mellanrum klippas ner lika radikalt som beskrivits här.

Solveig Sidblad, Koloniträdgården nr 5 2006

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar