Slippa växter under altan

Fråga: Jag skall bygga en altan ca 30 cm över befintlig mark. På platsen finns gräsmatta, syrenbuske, ginstbuske, och spireabuske. Hur skall jag göra för att slippa bekymmer med denna växtlighet när altanen är inbrädad och klar. Jag vill ju inte få vare sig rotskott, ogräs eller annan växtlighet genom springorna i golvet.

Svar: Det säkraste sättet att hindra växtligheten under altanen är att lägga någon form av markduk/geotextil. Finns att köpa på gardencenter och byggmarknader. Men först behöver du gräva upp buskarna så gått det går. Det räcker inte att bara klippa ner dem för då kan åtminstone syrenen skjuta skott som t o m kan tränga igenom markduken. Ginst och spirea är inte lika kraftigväxande och skjuter inte heller rotskott som syren kan göra.

Solveig Sidblad, Koloniträdgården nr 3-4 2010

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar