Fråga: Jag undrar om ni kan informera om hur rotfrukter klarar frost? Har ett kallförråd och en cykelbod med +8 grader. Vet att potatis inte skall utsättas för någon köldgrad. Om man har ett förråd där temperaturen kan gå under 0 grader. Hur är det med Äpplen? Lök- svalt eller inte? Morötter? Kålrot?
Svar: De flesta rotfrukter samt kål och lök lagras bäst så nära 0 grader som möjligt. Lök, purjo och brysselkål tål även ett par minusgrad men inte mer. Blir det kallare blir hållbarheten sämre. Cellerna i växten sprängs och de blir mjuka, vattniga eller skrumpna. Men man kan naturligtvis förvara i en isolerad låda även i ett kallare utrymme bara man håller koll på temperaturen i lådan.
Potatis bör inte ha kallare än +4°C. Vid lägre temperatur omvandlas stärkelsen till socker och potatisen smakar sött.
Äpplen bör heller inte lagras kallare än +4°C och helst inte tillsammans med grönsaker och rotfrukter eftersom äpplen avger etylen som är en mognadsgas som kan försämra hållbarheten på grönsakerna och ge bismak åt t ex morötter.
Solveig Sidblad, Koloniträdgården nr 3-4 2010