Förvaring av rotfrukter

Fråga: Jag undrar om ni kan informera om hur rotfrukter klarar frost? Har ett kallförråd och en cykelbod med +8 grader. Vet att potatis inte skall utsättas för någon köldgrad. Om man har ett förråd där temperaturen kan gå under 0 grader. Hur är det med Äpplen?   Lök- svalt eller inte?  Morötter?  Kålrot?

Svar: De flesta rotfrukter samt kål och lök lagras bäst så nära 0 grader som möjligt. Lök, purjo och brysselkål tål även ett par minusgrad men inte mer. Blir det kallare blir hållbarheten sämre. Cellerna i växten sprängs och de blir mjuka, vattniga eller skrumpna. Men man kan naturligtvis förvara i en isolerad låda även i ett kallare utrymme bara man håller koll på temperaturen i lådan.

Potatis bör inte ha kallare än +4°C. Vid lägre temperatur omvandlas stärkelsen till socker och potatisen smakar sött.

Äpplen bör heller inte lagras kallare än +4°C och helst inte tillsammans med grönsaker och rotfrukter eftersom äpplen avger etylen som är en mognadsgas som kan försämra hållbarheten på grönsakerna och ge bismak åt t ex morötter.

Solveig Sidblad, Koloniträdgården nr 3-4 2010

Foto: Michi från Pixabay

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar