Slippa ogräs på grusplan

Fråga: Har en plätt i min koloni som är cirka 4×3 m som nog en gång i tiden varit
grusbelagd. Men med tiden har blandat ogräs slagit rot på hela ytan. Nu undrar jag – finns det något miljövänligt och effektiv bekämpning för att ta bort ogräset så att jag kan lägga på nytt fint grus på ytan. Har försökt tagit bort för hand men det är stenhårt.

Svar: Vad jag förstår är det en yta som du även i framtiden tänker ha grusad. Då skulle jag rekommendera att du försöker gräva ur 5-10 cm (vattna ytan så går det lättare att gräva) och sen lägga markduk i botten(finns i välsorterade plantbutiker, byggmarknader,  stormarknader) och sen fylla på med nytt grus. Det är det absolut effektivaste sättet att slippa ogräs i framtiden, och det enda säkra om det är problem med rotogräs som kvickrot, tistel, kvickrot och maskros. Om det bara är fröogräs på ytan kan man visserligen bekämpa med ogräsättika eller Ecoval men det har oftast kortvarig effekt och nya ogräsfrön gror ständigt. Salt är inte heller något bra alternativ eftersom en hög salthalt i marken kan skada omgivande växter.

Solveig Sidblad, Koloniträdgården nr 3 2004

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar