Sjukdom på lagerhägg

Fråga:
Jag har en lagerhäck ( ca 5 år) som de senaste åren får bruna små prickar på bladen. Prickarna utvecklas sedan till hål, bladen blir bruna och faller av. Jag har även haft problem med öronvivel på häcken och rhododendron och behandlat dem med nematoder. Öronviveln är nästan borta, men de bruna prickarna återkommer varje vår. Hur ska jag behandla det?

Svar:
Det är en svampsjukdom som angripit din lagerhägg, kallas ofta för ögonfläcksjuka. Sjukdomen kan orsakas av flera olika svamparter. Det finns inga medel mot sjukdomen. Utan det som går att göra är plocka bort alla nedfallna blad med fläckar på och även klippa ner lagerhäggen nu i vår så alla fläckiga blad försvinner. Lagerhägg bryter fint från kala grenar och växer fort, så en beskärning skadar inte växten. Sedan är det en fördel att gödsla plantan med organisk gödsel som exempelvis egenkompost eller kogödsel. Då trivs plantan bättre och har större chans att stå emot sjukdomarna.

Foto: Henrik Bodin

Henrik Bodin, FOR-rådgivare, april 2023

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar