Odla liljor

Fråga: Har dragit upp brandgula liljor från bulbiller i några stora krukor med ganska mager jord med grusinblandning. Dessa liljor har ännu ej blommat men några har i år haft bulbiller i bladvecken. Jag satte tidigare några lökar i min rabatt och de blommade första året fint men efter något år försvann de. Min trädgård ligger på gammal havsbotten med blålera  30-50m tjockt. Liljor vill väl ha väldränerad jord? Kan det vara någon sorts sjukdom eller är jorden här för styv för dessa lökar? Skall man försöka sätta dem i en jättekruka med grusjord och skall man tillsätta träkol?

Svar: Det tar alltid lång tid för den brandgula liljan. Jag tror inte att det har med jorden att göra. Men från början skall det bildas en lök från den löken skall det växa ut rötter för att dra ner liljan på rätt djup för att vilja blomma. På ovansidan av löken växer det ut en stam som bildar rötter för att ta upp vatten och näring. Någon gång har jag odlat dessa i kruka då lägger jag löken i botten på lite jord täcker därefter löken med lite jord. Efter hand som stammen börjar växa lite lägger jag på mer jord och fortsätter så upp till krukkanten. På så vis lurar jag denna brandgula lilja att den är djupare än vad den är.

Annika Rehwin, FOR-rådgivare 2015

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar