Vad har hänt med störbönorna?

FRÅGA: Mina störbönor har angripits av något som ser ut som mossa på undersidan av bladen och vid bladskaftet syns tunna trådar, som spindelnät. Kan jag slänga bladen som ramlar av i komposten eller ska de slängas i soporna? Bönorna växer i mitt växthus. Är det risk för att ohyran överlever i jorden eller på något annat sätt till nästa år?

SVAR: Dina störbönor är förmodligen angripna av växthusspinnkvalster. Angreppet ser ut att vara omfattande och du ska ta bort plantorna helt och hållet. Du kan kompostera dem i en fungerande kompost. Det finns risk för att s k dvalhonor övervintrar i växthuset och det gäller att noggrant rengöra växthuset i höst och till våren. Ta bort alla växtdelar i skrymslen och vrår och rengör med såpa och högtryckstvätt om möjligt. Spinnkvalster är en besvärlig skadegörare så var noggrann! Har du fasta jordbäddar kan du även ta bort den översta jorden. Spinnkvalstren är små och svåra att se med blotta ögat men eftersom de suger bladsaft så brukar man tidigt kunna upptäcka små ljusa prickar eller fläckar på bladen. Spinnkvalstren håller främst till på bladundersidan. Senare får hela bladet ett grådaskigt utseende och gulnar mer och mer och slutligen ser du även spindelväv. Ta bort angripna blad så snart du upptäcker angreppet så begränsar du spridningen. Man utvecklar ögon för spinn när man lärt sig att känna igen symptomen och vet vilka växter som är mest mottagliga. Spinnkvalster trivs i torr värme medan hög luftfuktighet motverkar angrepp. Det gäller alltså att höja luftfuktigheten i växthuset och duscha plantorna i förebyggande syfte. Även andra växthusgrödor som t ex gurka, paprika, tomat och även vinranka kan angripas. Var uppmärksam på dina växter så att du kan hejda angrepp i tid. Som i yrkesodling kan man även i hobbyväxthus använda biologisk bekämpning genom att sätta ut rovkvalster så snart man konstaterat ett spinnangrepp. Dina störbönor utvecklas och klarar sig bättre från spinn om de får växa utomhus. I växthuset blir de lätt en smittohärd för andra växter. Men även utomhus håller du koll på bönorna för varma, torra somrar trivs spinnkvalster även här och bönorna är en favorit.

Lise-Lotte Björkman, Hemträdgården nr 4 2015

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar